A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely csodálatos világa II. bélyegkisív

A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely csodálatos világa II. bélyegkisív

A Magyar Posta folytatja a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely csodálatos világát bemutató bélyegeinek kibocsátását. A sorozat második része – a 2018-ban megkezdett koncepció mentén – további hat ősállatot mutat be. A kiadvány Petényi Tibor Z. grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. A fekete sorszámozású perforált bélyegblokkból 50.000, míg a piros sorszámozású vágott változatból 4.000 példány jelenik meg 2020. március 4-én.

2000 tavaszán hosszas előzetes információgyűjtés és kutatás után a bakonyi Iharkúton egy homokkőpadból kerültek elő a mai Magyarország első dinoszaurusz-testfosszíliái. Az első leleteket újabbak követték, és a következő években számos kisebb gyűjtőút mellett rendszeresen többhetes kutatótáborokat szerveztek, ahol összefüggő csontvázak, valamint több ezer önálló csontmaradvány és fog került elő.
A hat bélyegképettartalmazó bélyegblokk egyes bélyegképein, sorrendben a következő élőlények láthatók: Hungarobatrachus szukacsi, Mochlodon vorosi, Bauxitornis mindszentyae, Atractosteus, Foxemys trabanti és Doratodon carcharidens. Az alkalmi borítékon és a bélyegzőben a Mochlodon vorosi ábrázolása ismétlődik.
A bélyegblokk érdekessége, hogy a sorozat első részeként 2018-ban kibocsátott bélyegkisív mellé helyezve folytatólagos képet ad a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely – őslénytani kincsek alapján – elképzelt varázslatos világáról.

Forrás: Posta