A Titanic bélyeg sikere

2012. november 7.

A Baltic Transport Journal kiadvány szépségversenyén a Magyar Posta által kibocsátott „100 éve süllyedt el a Titanic” bélyegblokk lett a legszebb a Titanic emlékére kibocsátott bélyegek körében.

A cikk eredeti, teljes szövegét a kiadó rendelkezésünkre bocsátotta (lent letölthető). A magyar nyelvű fordítás az alábbiakban olvasható:

Titanic – a történelem bélyegével

A Titanic története közismert, különösen a katasztrófa századik évfordulójához kapcsolódó, tényekben és adatokban bővelkedő számtalan megemlékezés óta. Mi azonban merőben más szemszögből kívánjuk áttekinteni a történetet, nevezetesen arra keressük a választ, hogy vajon könnyű vagy egyáltalán lehetséges volna-e összegyűjteni mindazokat a bélyegeket, amelyeket valaha is kibocsátottak e híres-hírhedt óceánjáró kapcsán.

100 ÉVE SÜLLYEDT EL A TITANIC - BÉLYEGBLOKK

2011 nyaráig legalább 34 postavállalat és filatéliai szövetség bocsátott ki olyan bélyegeket, amelyeken a Titanic fontos történelmi eseménynek tekintett elsüllyedését örökítették meg, vagy amelyeknek témája maga az elsüllyedt hajó volt, mint a hajóépítés történetének jeles képviselője. A kibocsátók listája (angol elnevezésük szerinti ábécérendben) meglehetősen egzotikus, és éppen ezért rendkívül érdekes: Angola, Ascension-sziget, Bahama-szigetek, Barbados, Benin, Bhután, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Co­more-szigetek, Kinshasa-Kongó, Gambia, Ghána, Gre­nada, Guinea, Bissau-Guinea, Guyana, Írország, Man sziget, Libéria, Madagaszkár, Maldív-szigetek, Mali, Marshall-szigetek, Niger, Palau, Románia, Sao Tomé és Principe, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, St. Vincent és a Grenadine- szigetek, Turks- és Caicos-szigetek, az Egyesült Királyság és az egykori Jugoszlávia.Az RMS Titanic olyan szóló bélyegeken jelent meg, amelyek a szerencsétlenség évfordulóiról (pl. Jugoszláviában a nyolcvanadikról) emlékeztek meg, vagy amelyeket a hajózás biztonságával foglalkozó tengerészeti intézmények jubileumai (pl. Barbadoson a londoni Lloyd's háromszáz éves, Bhutánban a Nemzetközi Tengerhajózási Szervezet 30. évfordulója) alkalmából adtak ki. Felhasználták különféle dátumok vagy időszakok emlékezetessé tételére; ilyen volt például az Ascension-szigetek 'Az Anyakirálynő évszázada', vagy a Marshall-szigetek 'A 20. század – 1910-1919; a forradalom és a nagy háború évtizede' c. sorozata. A Titanic olyan bélyegsorokon is megjelent, mint a 'Híres hajók' (Comore-szigetek), valamint 'A világ hires óceánjárói' (Grenada), 'A világ hajószerencsétlenségei és hajórejtélyei' (Maldív-szigetek) és 'A 20. század a tengeren és a levegőben' (Libéria). A 'Cirkálók és világítótornyok' (Kinshasa-Kongó) bélyegsorozaton való megjelenítése indokolatlannak tűnik, és az óceánjáró és annak kapitánya, Edward Smith 'A tengerhajózás úttörői' (Bissau-Guinea) társaságába sem nagyon illik bele, amelyet olyan mérnökök alkotnak, mint Robert Fulton és Isambard Brunel. De hát tudják, hogy van ez – a Titanic mindig felkelti a figyelmet, még akkor is, ha a valódi témához nem sok köze van.

És most szóljunk az elképesztő ötletekről... Egyes bélyegeken az óceánjárót ábrázoló képeket olyan híres színészek arcképei díszítik, akik James Cameron filmjében szerepeltek, így például feltűnik Céline Dion (Guinea) és Leonardo DiCaprio (Madagaszkár) portréja. A szenegáli bélyeget, amely tévedésből Marilyn Monroe-t társítja az "A Titanic éjszakája" c. filmhez, akár ritkaságnak is tekinthetnénk. A legtöbb bélyeg azonban, melyeket általában sorozatok, emlékívek, blokkok stb. formájában bocsátottak ki, a hajó történetét, a katasztrófát és a mentést mutatja be – gyakran képregényszerűen feldolgozva. 2011 második felében valóságos “Titanic-bomba” robbant. 2012 májusáig legalább 46 filatéliai intézmény bocsátott ki a hajó elsüllyedésének 100. évfordulójáról megemlékező motívumokat, és közülük a következő 28 első ízben ábrázolta bélyegen a Titanic témáját: Äland-szigetek, Alderney, Antigua és Barbuda (plusz a Canouan, Mayreau és a Mustique-szigetek külön postái által kiadott bélyegek), Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Burundi, Kanada, Ecuador, Falkland-szigetek, Gibraltár, Magyarország, Man sziget, Izrael, Jer­sey, Lesotho, Mikronézia, Mozambik, Ne­vis, Salamon-szigetek, Togo, Tonga, Tristan da Cunha, Tuvalu és Uganda. Ez azt jelenti, hogy 62-re nőtt azoknak az önálló postavállalatoknak és szövetségeknek a száma, amelyek Titanic témájú bélyegeket bocsátottak ki, a kiadások száma pedig elérte a 80-at.

Az összes 100. évfordulós kiadvány általunk meghirdetett 'szépségversenyét' a Magyar Posta nyerte meg. A győztes blokkot – a Titanic mellett – egy magyar orvos, dr. Lengyel Árpád (1886-1940) emlékére bocsátották ki. A jobb felső sarokban ábrázolt férfi annak a Carpathia királyi postahajónak a hajóorvosa volt, amely a túlélőket mentette a Titanic mentőcsónakjaiból. A hivatalos leírás így ismerteti a blokk rendkívüli megjelenését: "e kiadvány szokatlansága abban áll, hogy az ofszet- és a dombornyomáson kívül iridescens lakk szitanyomást alkalmaztak, amit általában biztonsági elemként szoktak használni, és a felületen mindenfelé szétszóródó apró részecskék – akár a jégkristályok – fagyosan szikráznak." Az a véleményünk, hogy a magyar bélyeg mind formáját, mind tartalmát illetően messze felülmúlja a bevett sablonokat. Nemcsak a szokásos színek mellőzését értékeljük nagyra (végtére is gyászünnepről van szó!), hanem a csipetnyi ártalmatlan nacionalizmust is. A blokkot Feke Arnold képzőművész tervezte, és a Magyar Pénzjegynyomda Részvénytársaság 40 ezer példányban nyomtatta ki. Az ezüstérmet Kanada két belföldi bélyege nyerte el – bemutatjuk a bérmentesített levelezőlapot, amelyen megismétlődik az egyik bélyegen látható motívum (a három hajócsavar).

A Titanic legendája tovább él, és igen sok arca van. Például a hajókat ábrázoló érmék gyűjtői két egypennysüket máris berakhatják a gyűjteménybe. De ez már a gyűjtői sarok valamelyik másik számába való történet...

Marek Blus

Forrás: Baltic Transport Journal No 5/2012.

Letölthető angol nyelvű cikk

Forrás: Magyar Posta